🎁 Gratis historier til danske børnehaver

🎁 Gratis historier til danske børnehaver
25. februar 2020 Lars Henriksen

Hvorfor er vi holdt op med at lÌse højt for børnene? Kun hvert andet barn für lÌst højt i børnehaven. ForÌldrene er heller ikke for gode. Ikke underligt, at børnene ikke gider at lÌse selv, nür de bliver Ìldre. Men der er en løsning.

De seneste ür er det blevet klart, at børn og unge i Danmark lÌser alt for lidt. Forskning har tydeligt redegjort for de stÌrkt problematiske konsekvenser. Forleden satte en ny rapport fra Danmarks Evalueringsinsitut alligevel endnu et ligsøm i børnenes lÌselyst. I hver anden børnehave für børnene nemlig aldrig lÌst højt fra en bog, lød konklusionen.

Og det er et kÌmpe problem, mener professor Charlotte Ringsmose fra Institut for Kultur og LÌring pü Aalborg Universitet. At lÌse eller at fü lÌst højt styrker børnenes udvikling büde sprogligt, kulturelt og socialt, og det er derfor en helt central opgave for daginstitutionerne. 

Den afgørende forklaring pü, at det mange steder ikke sker, er manglende tid og fokus. Men det er ikke en god nok forklaring, nür man tÌnker pü, hvor meget der er pü spil, og hvor stor en forpligtelse vi har som et ressourcestÌrkt samfund i forhold til at klÌde vores børn og unge ordentligt pü til fremtiden. Allerede nu er vi der, hvor hvert tredje barn i tredje til syvende klasse sjÌldent eller aldrig lÌser bøger. Og tallet er stigende. Sociale medier og gaming für skylden, men det handler ogsü om, at vi bliver ved med at udvande vores lÌsekultur. Vi er i stor stil holdt op med at lÌse højt for vores børn, og nür de ikke für den glÌde ved bøgernes verden ind som en naturlig del af deres müde at underholde og orientere sig pü, er det ikke sü underligt, at de nemt lader sig lokke af andre ting i stedet.

SĂĽ hvad kan vi gøre – som pĂŚdagoger, som forĂŚldre, som samfund? Hvordan fĂĽr vi flere til at lĂŚse højt for børnene? Hvordan giver vi flere børn lĂŚselysten tilbage? Vores bud pĂĽ en løsning er historier, som forĂŚldre og pĂŚdagoger faktisk gider at lĂŚse højt, fordi de er sjove. Og som børnene faktisk gider at lytte til, fordi de er relevante og engagerende. Og ikke mindst: fordi barnet selv har hovedrollen. NĂĽr barnet er med i historien, øger det engagementet og stimulerer barnets fantasi – og det øger lĂŚselysten.

Give-away til danske børnehaver 🎁 

Her pü vilter.dk har vi 50 af den slags historier, som vi gerne vil give vÌk gratis til de første 50 børnehaver, der henvender sig. Historierne er et nyt fortÌlleunivers bygget op omkring en ny figur i dansk børnelitteratur. Han hedder Vilter Ørngot, han er drømmepilot, og han tager børn med pü vilde eventyr, hvor alt kan lade sig gøre. Med hans magiske drømmebolsjer kan man flyve op over skyerne, ned i vulkaner, ind i munden pü en hval eller helt til verdens ende. Man kan grave gennem jordkloden og se, hvad der er pü den anden side, komme med ind i et computerspil eller tage en tur til münen i Vilters raket.

Og det bedste af det hele er, at barnet har hovedrollen i alle historierne. Konceptet er lige sĂĽ enkelt, som det er effektivt: Man indtaster barnets navn, hjemby, navnene pĂĽ de bedste venner og den kĂŚreste bamse, og sĂĽ bliver de oplysninger en del af barnets helt egen historie. SĂĽ har man barnets fulde opmĂŚrksomhed!

Er det en falliterklĂŚring, at vi er nødt til at give børnene hovedrollen i deres egen historie, før de gider at lytte eller lĂŚse? Det mener vi ikke. Den personlige historie tĂŚt pĂĽ børnenes virkelighed, sĂĽ de kan relatere, kombineret med kantet humor og fri fantasi – det er vejen frem mod mere lĂŚselyst. Den personliggjorte historie giver desuden mulighed for at fĂĽ sine venner med i fortĂŚllingen, og det er velkendt, at dem, der lĂŚser mest, er dem, der har et lĂŚsefĂŚllesskab.

Derfor vil vi gerne donere 50 historier til 50 børnehaver. Vi vil ogsü gerne samarbejde med kommuner, som kunne vÌre interesseret i at bruge historierne med Vilter Ørngot som løftestang for at øge højtlÌsningen af bøger for børn.

Slots- og Kulturstyrelsen har afsat syv millioner  til landets biblioteker for at fĂĽ dem med pĂĽ vognen – sĂĽ heldigvis er politikerne vĂĽgnet. Forleden tog radioprogrammet Kulturen pĂĽ P1 hul pĂĽ problemstillingen – og tak for det. Der sker noget. Bare ikke nok. Den fornyede lĂŚselyst skal ogsĂĽ ud i børnehaverne og sive videre ind i børnefamilierne, sĂĽ at den gode lĂŚseoplevelser bliver til en helt naturlig del af alle børns liv. Det vil vi gerne lade Vilter vĂŚre en del af.

Arbejder du i en børnehave? Sü skynd dig at udfylde formularen herunder og bliv en af de 50 institutioner, som für gratis adgang til alle Vilters historier.
Har du et barn, som gür i børnehave? Sü skynd dig at tage en snak med børnehavelederen og hør, om de ikke skal vÌre med bland de 50 børnehaver.
Kommer du fra en kommune, kan du kontakte os pü info@vilter.dk, sü finder vi ud af, hvordan vi bedst kan hjÌlpe jer i lige prÌcis jeres kommune.

God lĂŚselyst,
Anders Larson og Lars Henriksen, stiftere af vilter.dk

Tilbuddet er 100% gratis og frivilligt, og tilmeldte børnehaver bliver ikke bundet til noget som helst. De kan når som helst frabede sig vores emails. Så er det sagt 🙂

Tilmeld børnehave

…men du er velkommen at kontakte os pĂĽ info@vilter.dk – sĂĽ ser vi om vi ikke alligevel kan finde ud af noget sammen!

0 kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. KrĂŚvede felter er markeret med *

*